HÁTTÉRANYAG a 2018. szeptember 5-i elnökségi üléshez

Az előző elnökségi ülés óta eltelt időszak áttekintése
2018. június 05. – szeptember 5.

2018. június 05. – Elnökségi ülés

2018. június 07. – Rajzpályázati kiállítás berendezése a Szent István Művelődési Házban, az Ifjúsági Tagozat tagjai összefogásával. A berendezés során 435 gyermekrajz került kiállításra.

2018. június 08. – A „Huszárgyerek, huszárgyerek…” Kárpát-medencei gyermekrajzpályázatra 2.236 pályamunka érkezett, mely hatalmas szám, s hatalmas siker. Ehhez méltó módon került megrendezésre a rajzpályázat Székesfehérvári eredményhirdetése is, melyről a honlapunkon bővebb összefoglaló is olvasható. Ugyancsak a honlapunkon megtekinthető valamennyi alkotás is.

2018. június 09. – A rajzpályázatunk eredményhirdetésére, s ezzel együtt a Nemzeti Összetartozás Napja rendezvényre érkezett gyergyói gyerekek a Velencei tóval és annak csodás környezetével ismerkedtek. Az esős idő ellenére is nagyon jó hangulatú kirándulás során a Kápolnásnyéki kastélyban aznap megnyíló I. világháborús kiállítás megtekintésére is lehetőség adódott.

2018. június 11. – A Kossuth Lajos Általános Iskola vezetése felkérésére, az Ifjúsági Tagozat rendezte meg az tanulók részére a Diák Önkormányzati napot, melynek keretében öt foglalkozási helyen ismerkedhettek meg a résztvevők a hadtörténelmünk érdekességeivel és gyakorlati foglalkozások keretében, izgalmas feladatokban vehettek részt. Az Ifjúsági Tagozat részéről a programban Börcsök Rudolf, Geguss Ákos, Kukucska András, Lévai Miklós, Oláh László, Pap György és Szegleti Tamás vett részt.

2018. június 12. – A tanév utolsó Hazafiság Iskolája rendezvénye, melynek keretében egy budapesti általános iskola felső tagozatos tanulói vettek részt. Bár a tanév néhány nap múlva befejeződik, de a Hazafiság Iskolája nem, mert a nyár folyamán több nagy létszámú gyermektábor is igénybe fogja venni a szolgáltatásunkat.

2018. június 15. – VI. Emlékparki Nyár kulturális programsorozat ünnepélyes megnyitója, a „Huszárgyerek, huszárgyerek…” rajzpályázat válogatott gyermekrajzaiból kialakított kiállítás megnyitója, valamint a Kákics Együttes műsora várta az érdeklődőket. A kulturális programsorozatot – az MH ÖHP Parancsnok képviseletében – Schmidt Zoltán dandártábornok úr nyitotta meg, míg a gyermekrajz-kiállítást pedig Buth Sándor képviselő úr, a rajzpályázataink védnöke nyitotta meg.

 

2018. június 17-27. – Megrendezésre került a VI. Ifjúsági Honvédelmi Tábor, mely ez alkalommal is sok hasznos ismeretet, izgalmas programokat és élményekkel teli napokat biztosított a résztvevő fiataloknak. A táborról részletes beszámoló olvasható a honlapunkon.

2018. június 20. – A Felelős Szülők Iskolája együttműködőjeként, ismét részt vettünk a Mozaik Múzeumtúrában, mely ezúttal a Felvidékre, a szlovákiai Udvard településre látogatott. A Baráti Körünk Ifjúsági Tagozata szervezésében ezúttal Kukucska András és Juhász Zoltán vett részt a programban, s tartott foglalkozásokat és 1848-as harcalaki kiképzést a diákoknak.

2018. június 23. – VI. Emlékparki Nyár kulturális programsorozat keretében az Igazgyöngy Alapítvány gyermekrajz kiállítása, valamint a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar koncertje várta az érdeklődőket.

2018. június 23. – A Múzeumok Éjszakája országos programsorozathoz ebben az évben is csatlakozott a Katonai Emlékpark, ahol a programok és rendezvények szervezésében a Baráti Körünk több tagja is részt vett.

2018. június 28. – Az Érdi Egyházmegyei gyermektábor 140 résztvevője látogatott a Katonai Emlékparkba, ahol a Hazafiság Iskolája programjában vettek részt.

2018. június 28. – AVI. Emlékparki Nyár keretében Meleg Vilmos, nagyváradi előadóművész, önálló irodalmi estjét rendeztük meg a Katonai Emlékparkban.

2018. július 5. – HTBK OSZ ebben az évben is – bár új helyszínen, Debrecenben – megrendezte a Kárpát-medencei nyári egyetemét, melyen Oláh László tartott előadást a Baráti Körünk tevékenységéről, valamint a Katonai Emlékparkról.
2018. július 5. – Hazafiság Iskolája keretében, a nyári vakáció időszakában is érkeznek iskolai csoportok. Ez alkalommal hat budapesti általános iskola közös szervezésű gyermektábora közel száz táborlakója vette igénybe a programunkat.

2018. július 6. – VI. Emlékparki Nyár, kulturális programsorozat keretében, Simon G. Kata kiállítására és a Tata Helyőrségi zenekar koncertjére került sor.

2018. július 7. – Az Ifjúsági Tagozat négy tagja – Csibrik Ildikó, Geguss Ákos, Oláh László és Szegleti Tamás – a szolnoki Reptár Piknik rendezvényen történt kitelepüléssel népszerűsítette a Baráti Körünket és a Katonai Emlékparkot.

2018. július 12. – A Martonvásári Büntetés végrehajtási Intézet alapítványa által szervezett gyermektábor 25 résztvevője látogatott a Katonai Emlékparkba.

2018. július 13. – VI. Emlékparki Nyár – Tolcsvay Béla önálló estje

2018. július 17. – A Rákóczi Szövetség felkérésére, a Kárpát-medencei Történelemtanári Tábor nyitónapján, Oláh László tartott egy órás előadást, melyben a mintegy nyolcvan fő résztvevőnek bemutatta a Katonai Emlékparkot, s ezzel együtt a Baráti Körünket is.

2018. július 20. – VI. Emlékparki Nyár – Danka Attila grafikusművész kiállítása és a Kaposvár Helyőrségi Zenekar koncertje.

 

2018. július 25. – A Polgárdiban megrendezett gyermektáborban – a tavalyi évhez hasonlóan – Oláh László tartott hadtörténelmi előadást, s ezzel is hozzájárult a fiatalok hadtörténelmi érdeklődése felkeltéséhez, az ismereteik bővítéséhez.

2018. július 27. – VI. Emlékparki Nyár – Helischer Nikolett képzőművész kiállítása és a Military Girls koncertje

 

2018. július 28. – Oláh László, Csibrik Ildikó és Geguss Ákos, a Baráti Körünk és a Katonai Emlékpark képviseletében vett részt Nagyvezekényben található hadtörténelmi jelentőségű szobor – megrongálása miatt szükségessé vált – felújítását követő újraavatásán. A nagyvezekényi szobor másolat kerül majd felállításra Pákozdon, az első pákozdi csata 425. évfordulója tiszteletére.

  

2018. július 31.– A Baráti Körünk elnöksége informális értekezletet tartott, melyen áttekintették a szeptemberre tervezett elnökségi ülés előkészítése érdekében szükséges feladatokat.

2018. augusztus 03. – A VI. Emlékparki Nyár záróeseménye, melyen megnyitásra került Kiséri-Nagy Ferenc fotóriporter, a Magyar Honvéd és jogelőd magazinjai munkatársa, „50 év-50 fotó” című kiállítása, valamint a Székesfehérvári Helyőrségi Zenekar adott nagysikerű, szabadtéri koncertet.

 

2018. augusztus 07. – A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, Németh Szilárd úr tett látogatást a Katonai Emlékparkban, melynek keretében megismerkedett a Baráti Körünk tevékenységével és a Katonai Emlékparkkal is.

 

Németh Szilárd úr az alábbi szöveget tette közzé a Facebook oldalán:
2018. Augusztus 7. 14:34

Ma Vezekényi Csaba helyettes államtitkárral a pákozdi Katonai Emlékparkban (KEMPP) jártunk.
Ezúton is köszönöm az ott dolgozók és a Honvédség és Társadalom Baráti Kör önkénteseinek áldozatos munkáját. Öröm látni, hogy ilyen szépen gondozzák és rendben tartják a kiállítótereket és a külső helyszíneket, valamint hogy minden nap igyekeznek új élményeket adni az oda látogató gyerekeknek.

2018. augusztus 22. – Az Ifjúsági Tagozat munkaértekezlete, melyen áttekintették az elmúlt időszakban végzett tevékenységet, valamint a következő időszak várható feladatait tervezték meg és készítették elő.

2018. augusztus 25. – A HTK OSZ országos találkozója, melyen a Baráti Körünket Silye Sándor elnökségi tag képviselte.

2018. augusztus 28. – A „Béke útja” programunkban résztvevő gyergyószentmiklósiak ezen a napon – a közelben töltött egy éjszakás pihenővel – utaznak az első világháborús emlékhelyekre, ahol a Baráti Körünk által felújított Visintini-kápolnát, valamint az emlékgúlákat is felkeresik. A csoportot Sajner Gyula úr kísérte és kalauzolta.

2018. augusztus 28-29. – A Honvéd ágazati szakképzésben résztvevők „HM Békatáborában” résztvevő 150 tanuló részére került megrendezésre a Hazafiság Iskolája pedagógiai program.

2018. augusztus 30. – Mihócza Zoltán dandártábornok úr, az MH ÖHP megbízott parancsnoka látogatása a Katonai Emlékparkban.

 

2018. szeptember 01. – Oláh László, a XXIV. Partiumi Honismereti Konferencián megtartott előadásában ismertette meg a résztvevőkkel a Baráti Körünk tevékenységét, kiemelten a Katonai Emlékpark létrehozása és működtetése, valamint az ifjúság hazafias nevelése érdekében végzett munkánkat. A rendezvényen – a kapcsolatépítés bővítése érdekében – Szegleti Tamás is részt vett.

2018. szeptember 01. – Dr. Görög István elnökhelyettes a Cseh és Morvaországi Magyarok Szövetsége 20. jubileumi művelődési és anyanyelvi tábor 120 fő résztvevője számára tartott előadást a Magyar Honvédség 170. történetéről, a hagyományőrzésről és azt segítő civil szervezeti munkáról.

2018. szeptember 04. – Megemlékezés Székesfehérváron, a Gyergyói-kőnél, ahol a szakadó eső ellenére is szép számmal – köztük gyergyószentmiklósi képviselők – jelentek meg a tiszteletüket leróni kívánók.
Megemlékező beszédet Petrin László úr, a Fejér Megyei Kormányhivatal főigazgatója mondott.